Projekt v letu 2022

Poročilo o Erasmus+ mobilnosti za člane DOIO v Valencii (Španija) v okviru projekta Erasmus+ od 23. do 28. 5. 2022

Med 23. in 28. 5. 2022 so se člani Društva organizacij za izobraževanje odraslih na SŠ Katja Dolinar, ŠC Škofja Loka, Mojca Šmelcer, ŠC Škofja Loka, Tanja Leder, Vegova Lj. In Metka Kodrin, TŠC Maribor udeležili Erasmus+ mobilnosti za usposabljanje osebja v Valencio (Španija), in sicer v okviru Erasmus+ DOIO.

Obiskali smo 3 različne šole. Z dvema od njih (XABEC Centro de Formación Profesional (v nad. XABEC) in Mediterráneo Culinary Center (v nad. MCC)) smo v preteklosti že vzpostavili nekaj povezav in smo z obiskom obeh šol želeli poglobiti oz. najti priložnosti za utrditev stikov in za nova sodelovanja. Prav tako smo želeli ustvariti priložnosti za sodelovanje s Centrom za poklicno izobraževanje Altaviana (v nad. Altaviana), ki nam ga je priporočil XABEC in izvaja programe gostinstva in turizma ter dietetike. XABEC je tehnično usmerjena šola, a smo jo obiskali kot šolo, ki je prejela nagrado Evropske komisije za najbolj inovativno šolo na področju VET (l. 2018), zato smo želeli videti, kakšne procese dela ima uvedene na ravni zagotavljanja kakovosti, dela z odraslim iudeleženci, mobilnostjo, sodelovanja s podjetji, kaj jih dela drugačne od ostalih šol, da so prejeli omenjeno nagrado itd. MCC pa tako kot Altavista izvaja program gostinstvo in turizem.

Naslovna-fotka_Valencia

Slika 1 of 7

Pri vseh obiskanih šolah so nas zanimala naslednja področja:

– zagotavljanja kakovosti,

– inovativni pristopi pri delu z odraslimi udeleženci,

– sistem mobilnosti, sodelovanje z različnimi partnerji v tujini,

– sodelovanja s podjetji (praktično izobraževanje, projekti, po meri narejena izobraževanja zanje …)), – vnos vsebin trajnosti, zelenega, digitalnega v delo (npr. na XABEC smo bili deležni tudi demonstracije VR očal v izobraževalne namene), poučevanje,

– karierno usmerjanje udeležencev izobraževanj in zaposlenih,

– možnosti za naša različna sodelovanja (organizacija praktičnega izobraževanja za udeležence, mobilnosti osebja, projekti, kot primer tudi možnost sodelovanja na mednarodni konferenci Trendi in izzivi, ki jo v l. 2022 za področja živilstva in prehrane, gostinstva, turizma, izobraževanja in usposabljanja organizira BIC Lj., na kateri bi predstavili primere dobrih praks širši javnosti in organizacijam v Sloveniji, posebej srednjim šolam, ki izobražujejo odrasle udeležence).

Na šolah, članicah DOIO bomo vse informacije o aktivnostih, ki jih obiskane šole izvajajo in tudi za naš proces lahko pomenijo napredek v razvoju, vključili vsakodnevno prakso in jih predstavili kolektivom. Npr. sem sodi: inovativen pristop pri zagotavljanju prostorske opreme na MCC (opremljenost razredov za hibridno izvajanje pouka, laboratorij …), hibridno poučevanje (to področje smo po vrnitvi že vključili v načrtovanje aktivnosti večjega mednarodnega projekta), po meri oblikovana izobraževanja za podjetja (XABEC) in po meri oblikovani Erasmus+ programi na MCC za različne udeležence itd. Na Altaviani imajo tudi šolsko restavracijo in smo si kot gostje ogledali praktično izobraževanje v šolski restavraciji, ki je realno učno okolje ter uživali v pripravljenih jedeh.

Komunikacija je potekala v angleškem jeziku, zato smo utrjevali tudi to področje. Obiskali smo še nekaj kulturno – zgodovinskih znamenitosti.

Vzpostavili pa smo tudi možnost sodelovanja zaposlenih iz obiskanih šol na mednarodni strokovni konferenci Trendi in izzivi oktobra 2022, prav tako vzpostavili stik za izvajanja mobilnosti osebja in udeležencev naših izobraževanj pri obiskanih šolah in njihovih predstavnikov pri nas.

Ljubljana, 2. 6. 2022
Mag. Jasna Kržin Stepišnik, predsednica DOIO

Poročilo o Valencii_mobilnost DOIO maj 2022

Opis mobilnosti je dostopen tudi na spletni platformi za učenje odraslih v Evropi:
Dostopnost